Servicii
Cabinet Individual de Psihologie Soare Iulia
Prezentarea serviciilor
Psihologul Soare Iulia este atestat de către Colegiul Psihologilor din România din anul 2007, având codul personal 03853.
Cabinetul individual de psihologie Soare Iulia este înregistrat ca formă de exercitare a profesiei din 2016, având codul 1VN6565 și oferă servicii de:
- Psihologie clinică – evaluare psihologică.
- Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională;
- Psihoterapia Experiențială și a Unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie;
- Servicii în programul gratuit „Din Grijă Pentru Copii”.


Psihologie clinică - evaluare psihologică
Principalele competențe ale psihologului atestat în specialitatea psihologie clinică sunt evaluarea psihologică cu referire la factorii psihologici implicați/relevanți pentru sănătate și boală, la copii și adulți, cu relevanță pentru individ, cuplu, familie, grup/organizație, pentru promovarea sănătății și prevenirea patologiei. Spre deosebire de consultația psihiatrică, psihologul clinician nu oferă un diagnostic și nici nu prescrie un tratament medicamentos. Indiferent de existența sau inexistența unui diagnostic psihiatric, psihologul clinician pune în evidență legătura dintre factorii de risc și factorii de protecție, atât la nivel individual, cât și la nivel social, implicați în menținerea stărilor patologice sau a celei de sănătate.
Pentru o mai bună înțelege a scopului evaluării realizate de către psihologul clinician, vă ofer ca exemplu următorul studiu de caz prezentat în literatura de specialitate: „Ron este un adolescent de 14 ani, cu o istorie îndelungată de eșec școlar, în ciuda IQ-ului său foarte înalt. Îi ia exagerat de mult timp să-și facă temele, se ridică de pe scaun să ascută creionul de mai multe ori în timpul orelor și rareori predă lucrările terminate. Profesorii sunt de părere că evită să-și facă temele. A fost solicitată examinarea lui psihiatrică și a fost diagnosticat cu tulburare obsesiv-compulsivă severă. Această tulburare l-a făcut să fie extrem de perfecționist, până la punctul în care nu-și poate termina lecțiile. A primit tratament, care a avut ca rezultat ameliorarea simptomelor și media generală 10 în liceu.” (Dr. William Dikel în lucrarea „Sănătatea mentală a elevului. Ghid pentru personalul didactic”)

Ghidul din care am preluat cazul clinic prezintă și îndrumări pentru o mai bună comunicare între clinicieni și responsabilii din mediul școlar „pentru a ne ajuta să identificăm acele aspecte ce necesită amenajări și modificări speciale ale cadrului educațional.” Deși astfel de solicitări din partea reprezentanților educației nu prea se întâlnesc în România, totuși scopul evaluării clinice rămâne acela de a oferi recomandări responsabililor în vederea reducerii factorilor de risc și pentru amplificarea resurselor individuale și a factorilor protectivi din mediu. De exemplu: dacă în școală/familie, pentru cazul clinic de mai sus s-ar fi aplicat sancționarea ne-realizării temelor ca presupus act de indisciplină, fără a se ține cont de evaluarea psihologică ce arăta anxietatea resimțită de elev datorită căreia s-au dezvoltat conduite obsesiv-compulsive, atunci resursa elevului privind propria motivație ar fi fost sabotată, iar simptomele de retragere din sarcină ar fi fost agravate. În schimb, dacă educatorii ar fi primi recomandări privind feed-back-ul constructiv, bazat pe aprecierea a ceea ce a fost deja bine realizat și încurajarea continuărilor necesare, atunci comunicarea ar fi contribui la reducerea simptomelor, alături de tratamentul psihoterapeutic și acesta este principalul obiectiv al evaluărilor din psihologia clinică – cooperarea factorilor individuali și ai celor de protecție din mediu.
În completarea formării de bază, pentru specialitatea psihologie clinică am participat și la cursul de formare continuă „Evaluarea și expertiza psihologică clinică pentru copilul abuzat/neglijat în situații de divorț” susținut de Armand Veleanovici și Gabriela Dumitriu (2016).
Psihologie educațională, consiliere educațională și vocațională
Principalele competențe ale psihologului atestat în specialitatea psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională sunt evaluarea și intervenția psihologică educațională în vederea optimizării sau eficientizării învățării, în vederea promovării atitudinilor și conduitelor sanogene, precum și pentru dezvoltarea personală, depășirea situațiilor de criză, conflict și risc.
Eu am obținut acest atestat în perioada în care lucram în Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, unde am abordat diferite cazuri, atât din școlile speciale, cât și din comunitate, de la serviciul rezidențial și biroul familial de asistență maternală. În această perioadă am evaluat și consiliat atât copii și adolescenți, cât și adulți responsabili de creșterea și educația lor, precum referenți educatori sau asistenți maternali și familii în vederea reintegrării.
Astfel am observat că pot să apară crize familiale și în familiile fără probleme, că situațiile de conflict pot fi depășite și fără ca minorii să ajungă în sistemul de protecție, că riscurile sunt pentru toți copiii, indiferent dacă sunt îngrijiți în familie sau în sistemul de protecție, fiindcă mediul social e tot mai afectat de sărăcie și alți factori de risc.

În perioada în care am lucrat în învățământ am constatat centrarea părinților și profesorilor pe eficiența învățării, deși atât eficiența elevilor în munca lor școlară, cât și mai târziu eficiența adulților la locul de muncă, depind de climatul creat în membrii grupului. Climatul de lucru devine factor sanogen sau patogen în funcție de atitudinile manifestate între membri și de către coordonatorul grupului. Acest fapt m-a determinat să organizez un proiect educativ în scopul conștientizării efectelor și soluțiilor de reducere a bullyingului și să urmăresc ameliorarea climatului educațional ca factor de reziliență.
Ce este reziliența despre care se vorbește atât de mult după pandemie? Într-unul dintre studiile efectuate de curând am definit reziliența școlară ca fiind sprijinirea adaptării școlare a elevilor de către profesori, părinți și specialiști – adaptarea școlară fiind dată de comportamentul prosocial cu autonomie și rezolvarea de probleme personale plus angajamentul elevului față de activitățile școlare. Altfel spus, reziliența este abilitatea de a ne transforma pe noi înșine pentru a face față provocărilor vieții mai bine.
Tocmai de aceea mi-am și ales motto-ul și logo-ul „ReCroirea de sine”.
Psihoterapie în specialitatea Psihoterapia Experiențială și a Unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie
Principalele competențe ale psihologului atestat în specialitatea psihoterapie sunt evaluarea și intervenția psihologică, psihoterapia individuală, de cuplu și de grup, a copilului, familiei și adultului, cu aplicație generală, pentru promovarea și optimizarea sănătății și dezvoltării umane, în cadrul unei abordări psihoterapeutice. Eu am obținut acest atestat în cadrul Societății de Psihoterapie Experiențială din România, pentru Psihoterapia Experiențială a Unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie.
Specificul psihoterapiei experiențiale este relația de la om la om și responsabilizarea fiecăruia pentru a-și observa și resemnifica experiențele trăite în așa fel încât eventualele asocieri sau convingeri dezadaptative să poată fi asumate în sensul liber ales de omul aflat pe drumul său către autoactualizare. Această autoactualizare înseamnă pentru mine mai mult decât a-ți asuma dezvoltarea potențialului nativ astfel încât darurile primite la naștere să nu se irosească în diferite lupte de supraviețuire printre amenințările existențiale. Mai înseamnă totodată și a-ți urma acel „trebuie interior” care îți asigură unicitatea și câteodată te conduce în mod inconștient către repetarea unor învățăminte trecute pentru a ți le asuma cu mai multă responsabilitate. Din nefericire pentru noi toți, neînțelegerea trebuințelor trecute și neasumarea lor adecvată în prezent ne poate conduce la boli în plan individual, la dificultăți în plan relațional și la conflicte sociale.

Dacă e să ne referim doar la societatea românească, atunci trebuie să spunem că psihiatrul Aurel Romilă a afirmat că „suntem un popor de depresivi conduși de o pătură de psihopați.” Dar scrierile lui Viktor Frankl din „Teoria și terapia nevrozelor” arată existența acestor tendințe la mai toate popoarele aflate încă sub impactul luptelor pentru putere. În ceea ce mă privește, consider că tendințele de renegare de sine constatate la depresivi și cele de autoimpunere constatate la psihopați se conturează pe parcursul evoluției individuale în perioada adolescenței, prin răspunsul la întrebarea „Cine sunt eu?” dobândit îndeosebi în relațiile cu prietenii care ne acceptă așa cum suntem și ne stimulează progresul fără a ne impune ceea ce ne dăunează. Acesta este probabil și motivul pentru care în mediile educative preocupate de promovarea principiilor sănătății relaționale au apărut concepte precum „școală prietenoasă copilului” – un climat în care acceptarea este asigurată necondiționat și totuși regulile sunt ferme pentru a nu mai exclude participanții, ci conduitele dăunătoare. De asemenea, teoria existențialistă evidențiază necesitatea de a ne vindeca de preluarea impunerilor societății pentru a ne justifica existența, deoarece viața este un dar divin de prețuit necondiționat.
Mai mult decât atât, constatăm că ceea ce diagnosticau psihoterapeuții anilor 1930 este valabil încă și-n mediul socio-istoric actual, la construirea căruia contribuim și noi: „Un factor specific pentru civilizația noastră duce la intensificarea anxietății asociate cu impulsiile către uitarea de sine. În civilizația occidentală nu există decât puține modele sociale, dacă cumva există, în care aceste impulsii, fie și indiferent de caracterul lor nevrotic, să poată fi satisfăcute. Religia, care oferea o astfel de posibilitate, și-a pierdut puterea și atracția pentru majoritatea oamenilor. Nu numai că nu există în mod efectiv mijloace sociale pentru o astfel de satisfacție, ci dezvoltarea lor este practic descurajată, deoarece într-o civilizație individualistă se cere ca individul să stea pe propriile-i picioare, să se autoafirme, și, dacă este necesar, să-și taie calea cum îi vine la socoteală. A ceda în mod realist tendințelor de renunțare implică, în societatea noastră, pericolul ostracizării.” (Karen Horney în „Personalitatea nevrotică a epocii noastre”)
Ce înseamnă, în acest context retraumatizant, „ReCroirea de sine”?
„Dacă rezistența permite menținerea identitară, în schimb reziliența presupune întotdeauna, mai mult sau mai puțin, o formă de conversie identitară. La finalul drumului său, subiectul revine cu siguranță la el însuși, dar se percepe totuși diferit de ceea ce fusese înainte de traumă. Individul angajat pe un astfel de drum rezilient așteaptă ca schimbarea să-i fie luată în seamă de mediu. (…)
Reziliența reprezintă o nouă cale de dezvoltare pe care subiectul se angajează în urma unei dificultăți existențiale majore. Pe parcursul acestui proces, subiectul folosește relația pentru a-și construi o identitate. El se definește în funcție de ceea ce devine, mai degrabă decât să fie identificat în funcție de ceea ce a trăit sau de ceea ce era înainte de episodul traumatizant.
Procesul de construcție identitară favorabil dezvoltării individuale implică o susținere adaptată din partea mediului. Pentru a-i permite subiectului să-și reconstruiască identitatea dând dovadă de reziliență, relația de sprijin va trebui astfel, după noi, să prezinte câteva caracteristici esențiale: să lase loc inițiativei personale, să permită creativitatea, să permită schimbarea, să considere întotdeauna posibilă evoluția pozitivă a subiectului Atunci când aceste patru condiții sunt îndeplinite, relația educativă este în măsură să susțină subiectul pe noile sale căi de evoluție. De aceea, în acest tip de raport de asistență, educatorul trebuie să renunțe neapărat la orice putere de constrângere, lăsând un loc important inițiativei personale și creativității subiectului aflat în dificultate. (…) Pentru a depăși contextul traumatizant, este necesar să se treacă de la atitudinea de fotografie, încremenită, care încarcerează, la atitudinea cinema, lăsând locul apariției unui alt mod de a fi.” (Șerban Ionescu în „Tratat de reziliență asistată”)
Prin urmare, procesul terapeutic presupune a ne observa pe noi înșine cum am trecut prin traumele vieții noastre și-apoi am mers mai departe, către noile noastre feluri de a fi, pentru care devenim tot mai responsabili, tot mai liberi de impuneri/constrângeri exterioare și tot mai capabili să susținem evoluția altor oameni aflați în dificultate.
Ca practicant al psihoterapiei experiențialiste, vă propun parcurgerea acestui proces prin experimentarea stării de martor – observatorul plin de acceptare al propriilor trăiri, emoții, gânduri, tendințe, suferințe ca să ne luăm în grijă pe noi înșine, ca să ne responsabilizăm pentru propriile nevoi, pentru a trăi cea mai bună variantă a noastră, din care ne croim și cea mai bună soartă, benefică și nouă și celorlalți totodată.
În ceea ce privește terapia unificării, vă propun diverse metode de conștientizare de sine și a propriilor roluri jucate de-a lungul existenței în același scop al asumării de sine în concordanță cu cea mai bună variantă de care suntem capabili la momentul respectiv.
Și dacă ar fi să observăm împreună tendințele comune de a juca pe scena vieții rolurile de dominatori și dominați, atunci ți-aș spune că „mai binele e posibil când te ridici spre cerul ce-i al tuturor și nu te dai după cei ce se cred stăpâni pe zarea ta, fiindcă atunci devii responsabil ca tine și pe măsura ta, măsură lăsată de Dumnezeu în îngrijirea ta.”
Cum pot să spun asta tocmai eu, unul dintre responsabilii de ceilalți?
Deși am știut de la bun început, totuși viața mi-a arătat tot mai clar că fiecare dintre noi rămâne principalul responsabil în propria viață, de care el însuși se îngrijește mult mai bine decât oricine altcineva, iar în relațiile dintre noi ne poate fi bine doar dacă îi permitem fiecăruia să-i fie bine ca el însuși cu singura condiție ca acest fel să nu fie dăunător.
Și atunci care mai este rolul psihoterapeutului în aceste condiții?
Prima carte de psihoterapie experiențială pe care am parcurs-o menționa că ar fi o greșeală ca terapeutul să joace un rol similar unei oglinzi care oglindește doar părțile bune, căci „ocolirea colțurosului și noroiosului din noi nu face decât să amâne momentul terapeutic autentic.” Și totuși rolul terapeutului rămâne să ne oglindească, plin de acceptare față de toate părțile noastre și totodată plin de încurajare spre a ne responsabiliza pentru cea mai bună variantă de care suntem capabili mai întâi în imaginar și-apoi tot mai realizabil în mod concret. Dincolo de această oglindire pe care oamenii oricum și-o dau unii altora chiar dacă nu toți au responsabilitatea de a nu-i dăuna celuilalt, rămâne textul biblic din Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel care ne spune că „vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin” – ceea ce vrea să însemne că în timp ce printre oameni funcționarea neuronilor oglindă și a empatiei se folosesc cu mai multă sau mai puțină responsabilitate, totuși dincolo cunoașterea de sine și ceilalți va fi deplină, în lumina legii binelui universal, așa cum au demonstrat unele studii privind moartea clinică și lucrările dr. Constantin Dumitru Dulcan.
În speranța că vom reuși să ne asumăm treptat tot mai mult din cele pe care deocamdată ne este greu să ni le conștientizăm și să ni le transformăm cu bine spre mai bine, vă invit să răspundeți și voi la întrebarea „Ce trăsură de caracter servește propriei concepții despre sensul vieții mele pe lume?”
Eu în dreptul meu îți pot spune că lucrez încă la răbdarea cu unii oamenii și fac asta tocmai fiindcă știu că toți suntem așteptați la mai bine.
Psihoeducație
Mediul social românesc a fost deja evaluat ca fiind unul aparent prietenos, dar de fapt bazat pe lipsa de încredere a românilor în românii de lângă ei, ceea ce ce ne împiedică să colaborăm unii cu alții, să construim instituții puternice și să ne motivăm cu așteptări pozitive atât copiii, cât și partenerii de viață, de muncă etc., ceea ce ne face să ne irosim potențialul existent. (Daniel David în „Psihologia poporului român”)
Spre deosebire de acceptarea care ar fi de dorit să fie necondiționat pozitivă chiar și atunci când unele comportamente necesită stabilirea unor consecințe negative pentru a le reduce apariția (îndeosebi în relație cu adolescenții și copiii), încrederea poate să fie și retrasă, dar și recâștigată. Cel mai frumos citat în privința aceasta este următorul: „Zi de zi ne permitem curajul de a ne vindeca rănile sufletești, pentru a crea împreună o lume în care noi toți să trăim în siguranță și în care copiii noștri să se simtă cu adevărat prețuiți” (Gáspar György în „Revoluția iubirii”) – fiindcă nu ne putem recăpăta încrederea decât experimentând faptul de a fi în siguranță unii cu alții și împreună oferind copiilor un mediu securizant, prietenos, favorizând dezvoltarea.

Despre încredere s-ar putea spune multe, dar cred că cea mai elocventă este de fapt lipsa ei care apare conceptualizată ca abuz de încredere: când un om se pretinde a fi într-un fel, dar de fapt când ai nevoie de calitatea auto-declarată constați că acel om nu are competența sau bunăvoința de a o manifesta, astfel încât riști să îți agraveze starea. Din această descriere se poate înțelege și ce înseamnă încrederea în sine: să știi pe ce te poți baza ca să te descurci singur, să știi ce poți face când nu te descurci singur, precum și să știi cum să relaționezi ca să fii perceput ca fiind om de încredere care ești și să te înconjori de alți oameni de încredere.
De asemenea, pentru cei care preferă trăirea stărilor pozitive de bine, principiile psihologiei pozitive afirmă că n-ar fi tocmai adaptativ să râdem la pierderea unei persoane dragi sau să nu ne manifestăm dezacordul atunci când ne sunt încălcate drepturile ca nu cumva să ne exprimăm propria furie. Înțelepciunea populară spune că „frica păzește bostănăria”. Aceste exemple sunt menite a ne ajuta să ne acceptăm propriile trăiri chiar dacă sunt mai puțin plăcute, observând doar dacă avem de reglat intensitatea lor sau dacă încep să se generalizeze și să apară în mai multe contexte decât cele care le-au gererat inițial, ceea ce înseamnă că încep să ne afecteze și putem începe și noi să ne îngrijim de ele cu mai mult simț de răspundere, inclusiv cu sprijinul specializat al profesioniștilor în domeniul sănătății mentale.
În ceea ce privește mediul profesional, este de apreciat existența unor lideri care practică leadershipul transformațional, care investesc totodată și în oamenii cărora le acordă încredere în propriul potențial, astfel încât co-evoluția nu mai este doar material-financiară, ci și în privința resursei umane și în climatul organizațional sănătos.
Revenind la mediul social românesc, probabil că am avea de câștigat dacă ne-am reconsidera totodată și demnitatea de români ce putem contribui la binele altor popoare doar în măsura în care și nouă ne este bine cu noi înșine și asta cu atât mai mult cu cât dăinuim pe meleagurile acestea de prea mult timp ca să nu începem să prețuim acest dar lăsat de Dumnezeu și păstrat de străbuni pentru ca și noi să-l ducem cu bine mai departe.
Dar totuși ce înseamnă sănătatea mentală ca să ne putem îngriji de menținerea ei nu numai într-un mediu sau altul al existenței noastre? Cred că cel mai bun răspuns l-a dat Diana Vasile într-un interviu din perioada pandemiei (Atelier „Sănătatea este contagioasă”): Sănătatea înseamnă (a) curiozitate, (b) procesarea informației, (c) claritatea dintre interior și exterior, (d) relaționarea respectuoasă față de toți cei implicați și (e) reglarea, cu observarea a ceea ce nu ne mai face bine ca să ne putem îndrepta spre mai bine.
Să luăm exemplul lui Ron de la pagina de evaluare psihologică și să încercăm să înțelegem sănătatea mentală a părinților lui din această perspectivă:
- Părinții ar putea fi curioși despre ce ar putea recomanda clinicianul sau profesorul psiholog pentru educația lui Ron de către ei înșiși și pentru profesorii lui.
- Dacă psihologul ar scrie de exemplu „evitarea întăririlor negative” părinții ar trebui să proceseze această informație și să poată identifica situațiile care i-au întreținut lui Ron simptomatologia, cum ar fi criticile și sancțiunile excesive pentru încercările sale de a-și respecta obiceiurile, care vor determina o intensificare a nevoii de a le manifesta.
- În cazul în care părinții ar încerca să prezinte profesorilor această recomandare și ar primi drept răspuns o afirmație de genul „dacă are o problemă n-are decât să și-o rezolve la psihoterapie, așa că să nu-mi spuneți mie ce să fac la clasă” atunci părinte ar trebui să fie capabil să nu preia această atitudine ca și cum ar veni din partea unei autorități în măsură să-și impună punctul de vedere nu numai în educație, ci și în educarea elevilor cu cerințe educative speciale, ci să o accepte ca un punct de vedere exterior cu care poate fi de acord până la un punct și față de care are totuși unele contra-argumente pentru o bună claritate.
- Relaționarea respectuoasă ar însemna ulterior fie continuarea conversației în mod asertiv, fie solicitarea sprijinului consilierului școlar, al profesorului psiholog din CJRAE sau al altor specialiști și instituții ce pot interveni pentru asigurarea serviciilor de sănătate mentală în școală conform legii.
- Reglarea presupune capacitatea de a-și reveni la starea de bine chiar și în cazul unei nereușite, pentru ca ulterior să caute alte soluții adaptative, în acest caz colaborarea cu acele instituții școlare capabile să respecte recomandările internaționale privind co-crearea în sănătatea mentală.